Danmark er dybt afhængig af sektorkobling og innovative løsninger for at indfri de nationalpolitiske målsætninger inden for grøn omstilling. Kommende generationer har derfor en vigtig rolle at spille - nutidens unge er den innovationskraft, vi er afhængige af for at kunne skabe grøn vækst i fremtiden.

Men … energi er en svær størrelse at forstå, og den igangværende grønne omstilling levner derfor rum for oplysning, formidling og læring. Vi tilbyder derfor gratis skoleundervisning til alle 5. klasser i Thy og på Mors som en del af koncernens strategiske indsats inden for grøn omstilling.

NYHED

Aprilsnar - Nyt grønt samarbejde skaber møghurtig opladning af elbiler

 

01/04/2023

Ny banebrydende teknologi udviklet af Champost og Thy-Mors Energi, inden for opladning af elbiler, kan blive resultatet af et stærkt nordjysk samarbejde på tværs af sektorer.

Klima-hensyn og den grønne omstilling er ikke længere kun noget, man taler om på Christiansborg eller i græsrodsbevægelser. I toppen af dansk erhvervsliv har man for længst erkendt, at det er fremtiden at vælge de grønne teknologier til, herunder også elbiler.

Borgmester for Thisted Kommune, Niels Jørgen Pedersen udtaler om dem nye teknologi:

“Det her er bare en møggod ide. Vi skal være den grønneste kommune i hele landet - og det her er et vigtigt skridt på vejen! Vi er stolte af at have to lokale aktører, der handler på den grønne omstilling sammen. Så det bakker vi selvfølgelig op om.”

I takt med at danskernes elforbrug stiger, oplever vi i Danmark en markant stigning i efterspørgslen på grøn energiproduktion. Den samfundsmæssige udvikling stiller derfor krav til den danske elforsyning, og i Danmark har vi derfor brug for endnu flere innovative løsninger, så vi er sikre på at elbilerne på vores veje kan blive ved med at lade og at ladetiden bliver reduceret kraftigt i forhold til, hvordan det står til på nuværende tidspunkt.

Maren Due-Olsen, projektleder for innovation hos Thy-Mors Energi udtaler:

”I Thy-Mors Energi tager vi den grønne omstilling seriøst. Vi har kigget ind i avancerede løsninger som elektrolyse, pyrolyse, biochar, osv., men vi er ret vilde med at løsningen ”bare” skulle vise sig at være en stedbunden ressource som rent møg. Det kan altså noget. Vi kan med det her udkonkurrere de helt store, både eksisterende og kommende ladeoperatører”.

Løsningen bygger på Champost og Thy-Mors Energis styrker hver især. Champost bidrager med møg, som kombineret med Thy-Mors Energis ekspertise inden for energiløsninger og elektrificering har været afgørende i processen for at omdanne blandingen til ren energi. Et apparat sørger for at omdanne møget i milerne til det hemmelige stof der skal bruges til at lade.

Med denne løsning har Champost og Thy-Mors Energi investeret i en grøn løsning, der både bidrager til at indfri de nationalpolitiske ambitioner, men som også er værdiskabende for vores lokalsamfund. Hvor nogle bare ser en bunke møg, så ser vi energiproduktion der lugter af en bæredygtig fremtid for elbiler.

Henrik Goul, medejer af Champost udtaler:

”Vi ser kæmpe muligheder for udvidelse. I hele regionen har vi mange gamle vindmøller, som efterhånden har udtjent sin værnepligt. Når de skal fjernes, efterlader de sig jo et kæmpe krater i jorden. Her er tanken, at vi fylder vores hemmelige møgblanding direkte ned heri, og så kan mindst 10 elbiler holde og lade.”

Hvornår den nye teknologi kommer på markedet er endnu uvist, men ud fra hvor langt den nye teknologi er, regner man med at se de første ladekratere i slutningen af 2025.

 

ANDRE NYHEDER

Energi ejet af dig og mig

27/01/2021

Stedbundne ressourcer som eksempelvis møg, er en vigtig drivkraft i den grønne omstilling, og de har en afgørende betydning for den positive udvikling i Thy og på Mors. De grøn ...

Kviknet til andelshaverne

01/10/2021

Bredbåndsløsninger fra Kviknet er nu tilgængelige for fiberkunder i Thy og på Mors, og Kviknet bliver hermed den tredje i rækken af tjenesteudbydere på fibernettet.

Vestjyske energiprojekter skal give værdi lokalt

03/09/2019

Nyt strategisk investeringssamarbejde mellem Thy-Mors Energi, RAH i Ringkøbing, og Vestforsyning A/S fra Holstebro skal fremme den grønne omstilling.